Hoe vaak komt het niet voor dat er aangepaste snelheden zijn terwijl er niet gewerkt wordt? Of er wordt gewaarschuwd voor rijdende afzettingen op een stuk van kilometers lang terwijl jij geacht wordt het hele stuk langzamer te rijden.
Is het dan vreemd dat veel weggebruikers de waarschuwingen in de wind slaan en zich niet aan de aangepaste snelheid houden.
Natuurlijk lijkt het me geen pretje als je langs de weg werkt en er komt verkeer voorbij gescheurd. Maar waarom staan de waarschuwende borden er vaak als er niemand werkt?
Een paar jaar geleden was ik in de VS. Daar viel het me op dat er op plekken gewaarschuwd werd met torenhoge boetes (1500 dollar) als je afval achterliet. Dit bracht me op het volgende idee.
Zullen we afspreken dat er bij echte wegwerkzaamheden ook torenhoge boetes ingevoerd gaan worden? Hieraan stel ik dan wel enkele voorwaarden:
- De snelheidsbeperking geldt alleen voor een stuk waar echt gewerkt wordt en niet op een onredelijk lang traject.
- Wanneer de werkzaamheden verplaatsen of aan het eind van de werkdag draaien de werklui de borden 'terug' en geldt de oorspronkelijke snelheid (mits dit niet onveilig is).
- Als een verkeersdeelnemer ergens snelheidsbeperkingen tegenkomt die niet terecht zijn, dan kan dit gemeld worden bij een meldpunt. De torenhoge boete wordt dan opgelegd aan het bedrijf dat de borden vergeten is 'terug' te draaien.
Volgens mij maken we hier de situaties voor wegwerkers een stuk veiliger en voor de verkeersdeelnemer neemt de frutratie drastisch af. Je weet immers dat snelheidsbeperkingen terecht zijn en overtredingen zwaar beboet worden. Daarnaast wordt er ook discipline van de werklui gevraagd, anders riskeren zij een boete.
Dus bij 'weg' werkzaamheden geen beperkingen en bij wegwerkzaamheden hoge boetes.
Reacties