« LINK: Limbo Toppers | Hoofdmenu | Apple nieuws: Mac OSX Server »

23 februari 2011

Reacties

Mijn ervaring is het beste met z-wave protocol! Altijd sterke/snelle verbinding via een gateway die via je eigen WiFi loopt. En veilig vooral in plaats van open-source software want via domoticz kunnen (de nerds met name :) meekijken en zelfs activeren. Heel veel mensen kijken naar de eerste investering en niet naar lange termijn oplossingen.. Ik ben ermee begonnen omdat ik het leuk vind, niet perse om te besparen maar puur omdat het kicken is met je smartphone je huis te kunnen bedienen en allemaal scènes kunt instellen als je dat wilt. Maar nu zie ik ook hoeveel ik kan bezuinigen vanwege energie-meting die je kunt zien op je telefoon! Je kunt alles volgen echt super! En z-wave blijft ook ontwikkelen, ze hebben nu alles ook met z-wave plus, nog sterker beveiligd en sneller. Je kunt al voor 50,- euro beginnen bij domotica-shop.nl. Ik heb zelf alles wat duurder van FIBARO (echt de mooiste) omdat het wel de Apple van de domotica wereld lijkt maar het kan ook allemaal goedkoper. Klikaan/klikuit is alleen echt nul betrouwbaar. Heb ik ook gehad en die loopt via 433Mhz, dus iemand anders met een afstandsbediening kan zo jouw lampjes aan en uit zetten! Beetje ouderwets naar mijn mening. Net zoals vroeger met universele afstandsbedieningen voor de televisie.. Met je telefoon een paneel kunnen zien is veruit het meest luxe. En zoals ik eerder zei gewoon kicken!

Gebruik al 20 jaar X10. In een woning werkt het gewoon prima. 1 afstand bediening (https://www.intellihome.be/nl/ebode-take-10-ir-rf-remote-control.html) voor alle media apparatuur en aansturen van alle X10 modules. Een CM15 Pro interface om al je X10 modules te programmeren. En qua kosten is het goed te doen.

Om toch de betrouwbaarheid van X10 te weerleggen. Gebruik dit protocol nu ruim 20 jaar zonder enig probleem. Combinatie met HomeSeer server is uitstekend en Xanura (Marmitek) modules, welke overigens prima verkrijgbaar zijn in Nederland, geven wel degelijk terugkoppeling. Blijf wel ver weg van S10 (el cheapo China meuk) modules, deze hebben in het verleden X10 nu juist de bekende slechte naam gegeven.

Heb het in de afgelopen 10 jaar ook bij diverse vrienden aangelegd en ook hier geen enkel probleem te melden. Stuk voor stuk zeer tevreden en zelfs de vrouwen en kinderen kunnen er prima mee overweg.

Een late reactie maar voor wie zoekende is en dit toevallig tegenkomt misschien wel een nuttige:

X10 kan ik zeker niet aanbevelen, het is traag en heeft veel last van storingen in het signaal. Ook het gebrek aan terugkoppeling is een groot nadeel, je kan nooit zeker weten of een lamp aan of uit is zonder te gaan kijken.

Op http://www.domoticavergelijken.info staan een overzicht van beschikbare domotica systemen die op dit moment op de Nederlandse markt zijn, wellicht heb je daar wat aan!

@JosMarDomotica: Ik ben inderdaad laatst ergens mee begonnen (http://paulverhoeven.typepad.com/pollekes_lifelog/2012/03/mijn-domoticaproject.html). Misschien verrassend maar tot nu toe zeer naar tevredenheid en prijstechnisch ook interessant. Ik ben tot nu toe nog niet echt betaalbare z-wave oplossingen tegen gekomen. Ben benieuwd welke componenten je in gebruik hebt.

Ik weet niet of je al een oplossing hebt gevonden. Zelf ben ik met HomeSeer aan de slag gegaan om te kijken hoe dat werkt icm z-wave. ben er zelf over te spreken en wat mij erg aan staat is dat het via web, mobile platform te bedienen is. Verder kan je er zelf ook tegen aan scripten mocht je dat willen.

@Huub: Je geeft een beetje weinig informatie maar via Zigbee kun je communiceren met andere apparatuur waar dit voorheen via bijvoorbeeld een rs-232 kabel ging. Sla de handleiding er maar eens op na om te zien welke koppelingen er mogelijk zijn.

heb een zigbee bij een receiver gekregen maar wat is het eigenlijk heb geen idee mjh brands

Ik ben zelf ook al een tijd op zoek naar de juiste componenten. @Paul: wat er mis is met X10 is dat er geen terugmelding is van een X10 controller zoals een schakelaar. Dus je kunt een schakelaar aan sturen van de uit naar de aan stand maar of de schakelaar het commando heeft ontvangen en daadwerkelijk is omgeschakeld valt niet te controleren. Een volgende nadeel is dat X10 over het bestaande leidingnet gaat. Nu zou je zeggen dat dit beter is dan draadloos maar er kan nogal wat "vuiligheid" op het netsignaal zitten door bijvoorbeeld schakelende voedingen of electronische dimmers. Ook slechte overgangen in contactdozen kan leiden tot een slechter signaal. Als je netfilters in de meterkast hebt dan is het ook lastig om van de ene groep naar de andere te komen. Een ZWave netwerk biedt meer mogelijkheden.

Op dit moment zijn mijn bevindingen gebaseerd op wat ik op internet heb gevonden.

Wat ik heb begrepen van X10 is dat het een verouderd protocol is dat niet echt snel en betrouwbaar reageert. Dit zou met zwave en zigbee wel zo moeten zijn.

Begin dit jaar werd door Qees aangekondigd dat rond deze tijd al vanalles op de markt zou zijn maar het blijft voorlopig verdacht stil. De roadmap is ook niet meer op de site terug te vinden.

Nog steeds valt me de beschikbaarheid van de diverse protocollen tegen en wacht ik met het maken van een keuze. Eind dit jaar ga ik echter de knoop doorhakken.

wat is er dan mis met x10? er is toch meer in te krijgen dan z-wave? en goedkoper?
werkt het dan niet goed? wat is de reden voor z-wave. ik ben zelf namelijk ook zoekende.....

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie).